Groepssupervisie of opleidingssupervisie 

Groeps- of opleidingssupervisie (opleidingssupervisie is veelal een verplicht onderdeel binnen veel HBO-WO-opleidingen) kan naar keuze plaatsvinden in een groepje van drie of vier personen. Dit kunnen je collega’s zijn uit de eigen organisatie, maar dat hoeft niet, het kunnen ook onbekenden zijn van een andere organisatie. De thema’s/leervragen kunnen dezelfde zijn als bij individuele supervisie.

Individuele supervisie en groepssupervisie zijn beide begeleide leersituaties.

Bij groepssupervisie is er echter ook sprake van:

  • de inbreng van gelijken (naast de eigen inbreng ook die van andere supervisanten)
  • aandacht van de supervisor voor anderen
  • concentratie, ook op het leren van anderen
  • een grotere variëteit van activiteiten omdat er meer mensen beschikbaar zijn 

Voor meer informatie kun je contact opnemen.

Ik ben geregistreerd supervisor/registercoach/organisatiebegeleider (begeleidingskundige) bij de LVSC (Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching). 

Toen ik hier kwam werken, ervoer ik in eerste instantie weinig ruimte om te reflecteren op mijn eigen gedrag, werkplezier en contact met deelnemers en collega’s. Er is altijd wel iets anders te doen namelijk.
Door de supervisie met Nico kreeg ik de kans om een aantal belangrijke aspecten van mijn werk eens goed uit te diepen. Waarom reageer ik zo op die persoon, wat wil ik bereiken in dit nieuwe werk en hoe buig ik oude mechanismen om naar een constructieve werkhouding, zodat ik meer plezier heb in mijn baan?
Door reflectie en ook confrontatie met mijn eigen gedrag denk ik nu beter in staat te zijn om goede relaties met deelnemers en collega’s op te bouwen en/of te onderhouden. Nico liet zich overigens in deze individuele gesprekken niet met een kluitje in het riet sturen, en dat vond ik nog wel het beste aan hem als supervisor.

 

Leonie, medewerkster onderwijs.