Runningtherapie

Hardlopen om je beter te voelen.

Somber, angstig, lusteloos, vermoeid, paniekerig of gestrest? Wanneer je last hebt van deze symptomen kan hardlopen als middel ingezet worden om deze klachten te verminderen. Runningtherapie is het (therapeutisch) inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een runningtherapeut. Het is een therapievorm waarbij je met je lichaam bezig bent, maar de effecten ervan zal je met name op psychisch gebied ervaren.

Steeds meer mensen ontdekken hoe prettig het is om regelmatig hard te lopen. Het biedt compensatie voor het werk dat ze de hele dag met hun hoofd doen, en het is een doeltreffende manier om spanningen kwijt te raken. Hardlopen kan effectief gebruikt worden om psychische klachten als depressie en burn-out te behandelen. Maar ook wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een overlap van symptomen als vermoeidheid, prikkelbaarheid, angstklachten en hart-gerelateerde klachten bij mensen die kampen met een depressie, burn-out, hartfalen of chemokuren volgen. Zij hebben bewezen baat bij drie keer per week rustig hardlopen, opgebouwd in tijd en niet in snelheid. Om deel te nemen aan runningtherapie is het hebben van ervaring met hardlopen absoluut niet noodzakelijk.

Al ruim 30 jaar hardloop ik een keer of drie per week. Veel hardloopkennis en ervaring heb ik die jaren opgedaan. Ooit begonnen met het bekende ‘rondje om de kerk’ tot en met de diverse marathons in binnen- en buitenland.Graag neem ik je als runningtherapeut en als gepassioneerd hardloper mee om alle voordelen en positieve effecten van het hardlopen te ontdekken. Als je lichamelijk en geestelijk in vorm bent dan ben je beter uitgerust voor je bestaan. Hardlopen is niet alleen de beste pijnstiller maar ook het medicijn tegen spanningen en onrust. Vanuit een fit, ontspannen brein en lichaam kom je tot een betere omgang met je probleem, maak je passende keuzes en kom je tot gezondere oplossingen.
Je hoeft geen topatleet of wedstrijdloper te worden. Ik stem het hardlooptraject zorgvuldig af op jouw wensen, behoeften en mogelijkheden. Hierbij staan niet de kilometers voorop maar het plezier.

​Ik ben lid van de Beroepsvereniging Runningtherapie Nederland (BRTN) en gecertificeerd runningtherapeut.

Runningtherapie in combinatie met coaching of psychosociale therapie is eveneens mogelijk.

 

Alleen die repeterende beweging waar ik zo bekend mee was en het luisteren naar mijn ademhaling. Al zou je willen piekeren, je hoofd loopt automatisch leeg. Tijdens zo’n loopje zag ik opeens de zon weer. Ik maakt mij dan geen zorgen over mijn werk of wat anderen van mij vonden….. Niet over verwachtingen die ik misschien niet waar zou kunnen maken. Niet over hoe het nou toch verder moest met mij. 

*Deel uit een artikel van een vrouw (27 jr.) op NRC.nl. Zij was geveld door een burn-out maar heeft met runningtherapie een eind gemaakt aan haar donkere en rusteloze dagen. 

 

Enkele andere reacties:

Ik voelde me blij en trots; dat was ik verleerd.

 Ik heb de stap gemaakt van patiënt naar coach.

Met hardlopen heb ik mijn medicatie afgebouwd.

Ik kwam door het hardlopen vanuit mijn depressie in een opwaartse spiraal.